זכויות בניה

זכויות בניה

לכל קרקע יש זכויות, מה זה זכויות?

זכויות הן רשימת כללים הכתובה בדר"כ בתב"ע (תכנית בנין עיר) המפרטת מה מותר לי לבנות על הקרקע ואיך ולאיזה תחומים מותר לי להשמיש את הקרקע הזו.

לא בכל שטח/קרקע/חלקת אדמה מותר לבנות, ישנם שטחים המיועדים לשימוש חקלאי בלבד, ישנתם שטחים המיועדים לשטחים ציבוריים בלבד, לכבישים, לדרך, למגורים וכד'

אם רכשתם מגרש או שטח לבניה ואתם רוצים לברר מה הן זכויות הבניה החלות על השטח הזה אתם צריכים לבצע מס' פעולות לפי הסדר הבא:

  1. לעיין בתב"ע החלה על השטח הזה, איך עושים את זה? מקישים מספר גוש וחלקה של השטח במנהל מקרקעי ישראל "באיתור תכניות" ושם בקליק אחד הוא מאתר לכם את התכניות(התבע"ות) החלות על הקרקע שלכם.

לכל תב"ע יש תקנון ויש תשריט – תקנון מפרט מה מותר לבנות, כמה, איך, באילו גבולות, באילו מרחקים וכד' ותשריט מראה את השימוש המותר לפי צבעים ומיקום על גבי המפה ולאילו מתקנים הוא מקורב וכד'.

  1. לאחר שעיינתם בתב"ע תבקשו דף מידע מהרשות/העירייה האחראית על השטח הזה, שם תקבלו פירוט יותר ממוקד לחלקה שלכם, יותר מדוייק ונכון לתאריך בו אתם פונים עם כל העדכוני.
  2. לאחר שהוצאתם דף מידע (שזה בעצם פירוט כתוב של זכויות הבניה) אתם יודעים בדיוק מה מותר לכם לבנות, כמה, איך וכד' ואתם מחוייבים ע"פ חוק התכנון והבניה לבנות ע"פ כללים אלו.

כל בניה החורגת מכללים אלו זו חריגת בניה וזה נחשב לעבירה פלילית שהרשויות רשאיות לאכוף אותה כנגדכם.

שאלות נפוצות בנושא זכויות בניה:

  • אם יש לי שטח אני יכול לבנות מה שבא לי?

ממש לא, לכל שטח יש זכויות שימוש וזכויות בניה המותרות ע"פ תב"ע. מותר לבנות אך ורק לפי הכויות המותרות.

  • גם לשטח חקלאי יש זכויות בניה?

בוודאי, לכל שטח יש תב"ע שקובעת לו מה מותר לבנות, מאילו חומרים, באיזה גודל ולאיזה שימוש.

לדוגמא, ישנם שטחים חקלאיים שמותר לעסוק בהם אך ורק בגידול חקלאי (ירקות, פירות, צמחים וכד') וישנם שטחים חקלאיים שמותר לבנות עליהם חממות, בתי אריזות לפרחים, לגדל בעלי חיים(פנסיון כלבים) לאלף סוסים וכד'.

  • איזה סוגי זכויות בניה עוד קיימים חוץ ממגורים וחקלאי?

שטח ציבורי – לגינות ציבוריות, פארקים, מתקני כושר לציבור וכד',

שטח דרך  – שטח שמיועד לכביש ומדרכה להולכי רגל לצד הכביש, שטח לשביל אופניים, שטח למוסד רפואי, שטח מסחרי – המיועד למרכזים מסחריים, קניונים, פעילויות מסחריות ועוד.

  • מי יכול לבקש זכויות מהרשות/העירייה?

משרד אדריכלות או הנדסאי אדריכלות המטפל בבקשה.

כמובן שאם ישנן שאלות שהמאמר הזה לא עונה עליהן תמיד תוכלו להתקשר ואשיב ללא עלות בשמחה ☺

בהצלחה.

זכויות בניה

עוד מידע

צרו איתנו קשר