תוספת ממ"ד – הקדמה
בתאריך 19.12.2021 פורסמו תקנות התכנון והבניה (רישוי בניה) חלק ט1 כהוראת שעה ל-5 שנים, פרק זה כולל תקנות המאפשרות תוספת ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) לבניין מגורים שאינו בניין רב קומות (2 קומות ומטה). ממ"ד היום הוא חלל שכל מטרתו היא להיות החדר החזק והמוגן ביותר בדירה בשעת חירום, היום בתים חדשים שנבנים מחויבים בתוספת ממ"ד וכל תוספת או הרחבה של בית מגורים קיים שהיא מעל 12 מ"ר מחייבת בניית ממ"ד וזאת בשל המצב הבטחוני שאנו נמצאים בו במדינת ישראל.
במיוחד היום שאנו נמצאים במלחמה, הממ"ד הפך להיות חדר בעל חשיבות מאוד גבוהה שיכול להגן עלינו ועל משפחותינו בתדירות שבה אנו נדרשים להיכנס אליו ע"פ הנחיות של פיקוד העורף.
הליך הרישוי המהיר לתוספת ממ"ד חל רק על:
- היתר הכולל רק תוספת ממ"ד
- רק לבניין קיים המשמש למגורים ולא לשימוש אחר
- רק לתוספת ממ"ד בשטח המזערי שקבוע בתקנות פיקוד העורף שהן: 9 מ"ר +קירות+שטח מרחב פתיחת הדלת.
- הממ"ד חייב להיות תואם הוראות תכנית בלי הקלות, ללא חריגה מקו בנין.
- ניתן להשתמש בהליך מהיר גם כאשר בבניין יש חריגות בניה, הסדרת החריגות תיעשה בהליך נפרד ללא קשר להוספת הממ"ד.
המסלול המהיר מצמצם את הבירוקרטיה של הרישוי מול המתכנן ומבקש הבקשה ובכך מפחית את משך קבלת ההיתר עד לכדי 6-8 חודשים במקום 12 חודשים של הגשה.
שאלות על תוספת ממ"ד לבית
למה חשוב לבנות ממ"ד?
במדינת ישראל ובמיוחד בימים קשים אלו בימי מלחמה אנו חווים ירי של רקטות וטילים שיכולים להגיע לכל מקום בארצנו הקטנה ולכן חשוב שיהיה לנו זמין חדר שהוא מוגן ובטוח, זמין שנוכל להגיע אליו במהירות ופרטי כדי שכל משפחה תוכל להיות במרחב המוגן שלה ביחד ולא בצפיפות.
ממה עשוי ממ"ד?
הממ"ד עשוי מיציקה של קירות בטון מזויין שכולו מלא בברזלים ועוביו בין 30 ל40 ס"מ כך שזה החדר הכי עבה שקיים בבית, הכי חזק והכי אטום, הפתחים שלו עשויים ברזל גם הדלת וגם סגירה הרמטית של חלון ברזל כך שזה יכול למנוע פגיעה משמעותית במקרה של נפילת רקטות וטילים או פגיעה של רסיסים.
יש לי חריגות בבית האם צריך להסדיר אותן כדי להוציא היתר לממ"ד?
התקנות החדשות מאפשרות הגשת בקשה להיתר לממ"ד בלבד בתנאי שזה רק ממ"ד ולא תוספות נוספות אחרות במסלול מהיר וללא מחוייבות להסדרת החריגות הקיימות. את החריגות הקיימות ניתן להגיש בבקשה נפרדת.
כמה עולה לבנות ממ"ד?
עלות של בניית ממ"ד נעה בין 80,000 ל220,000 ₪ וזאת עלות עבור ביצוע, בנוסף יש לקחת בחשבון שיש עלות תכנון והגשה לרישוי + עלויות של דרישות וועדה ויועצים נלווים.
מי יכול לתכנן ולהגיש בקשה להיתר לממ"ד?
הנדסאי אדריכלות/בניין, אדריכלים/מהנדסים הם המורשים לתכנן ולהגיש לוועדה והם מחוייבים לעמוד בתקנות של פיקוד העורף.
אם ישנן שאלות נוספות שלא מופיעות במאמר זה אתם מוזמנים להתקשר למשרדנו 0544652199 אתי אליאל – לבנות בשקט ולקבל ייעוץ טלפוני ללא עלות. או להשאיר פרטים באתר ונחזור אליכם.