הקדמה
מה זה היתר בניה? היתר בניה זה רישיון/אישור "לעלות" על הקרקע ולהתחיל לבנות.
לכל היתר בניה יש דף היתר – שזה דף A4 המפרט פרטים טכניים הכוללים את מיקום המבנה, כתובת, גוש חלקה, מי הבעלים של ההיתר ומי אנשי המקצוע החתומים עליו כאחראיים וכמתכננים.
בנוסף לדף ההיתר מצורף לכל היתר "גרמושקה" שהיא מקבץ של שרטוטים, בכמה גיליונות נייר בגודל A0 המחוברים כמו אקורדיון ובהם יש פירוט של כל המבנה והפיתוח המסומן באמצעות תשריטים אדריכליים הכוללים: תכנית קומת קרקע, מרתף, קומה א', חתכים, חזיתות פרטי מדרגות, ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) חישובי שטחים וכד'…
מקור המילה "גרמושקה" הוא ברוסית ומשמעותו "אקורדיון" התשריט גרמושקה נפתח כמו אקורדיון ומשם המילה.
למה צריך היתר בניה?
בלי היתר בניה אסור לבנות/להניח מבנים מוכנים מהמפעל על הקרקע גם אם הקרקע שייכת לכם ורכשתם אותה כדין.
כל בניה טעונה היתר בניה למעט עבודות שמופיעות בתקנות הפטור והן לא צריכות היתר ע"פ חוק התכנון והבניה.
תהליך הוצאת היתר בניה:
- פונים לאדריכל/הנדסאי אדריכלות שיתכנן עבורנו את המבנה/התוספת/השינויים שאנחנו מעוניינים בהם ומגבשים סקיצה סופית מאושרת על ידי הלקוח.
- לאחר שגיבשנו סקיצה סופית האדריכל/הנדסאי אדריכלות מכין תכנית ראשית על בסיס הסקיצה שגובשה וממנה הוא מוציא חתכים, חזיתות, תכניות גג, קרקע, קומות, מרתף וכד' ועורך את התכנית להגשה לוועדות לקבלת היתר בניה.
- לאחר שגובשה תכנית ראשית היא מוגשת באמצעות האדריכל/הנדסאי אדריכלות במערכת מקוונת שנקראת "רישוי זמין" לוועדה הרלוונטית ושם הוא מקבל תיק מידע וגיליון דרישות לאישור הבקשה.
- לאחר שמולאו כל התנאים והדרישות הבקשה מועברת לוועדה ברשות עד להחלטת וועדה האם לאשר/לא לאשר/לאשר בתנאים. וכך עד להנפקת ההיתר.
- יצא היתר בניה! מזל טוב עכשיו מותר לכם להתחיל לבנות ותחילת העבודות חייבת להיות עד שנה מיום הוצאת ההיתר.
שאלות נפוצות:
- האם לכל דבר צריך היתר בניה?
התשובה היא לא, כל מה שלא מופיע בתקנות העבודות הפטורות מהיתר – חייב היתר בניה.
- כמה עולה להוציא היתר בניה?
העלויות מתחלקות למס' גורמים –
-
- עלות שכ"ט לתכנון אדריכלי והגשת בקשה להיתר– תלוי בהיקף העבודה
- עלות אגרות בניה והיטלי השבחה לרשות המקומית – בודקים מול הרשות
- עלות לאישורים מיועצים הנדרשים להיתר – הוועדה מחליטה אילו אישורים נדרשים בהתאם לסוג הבקשה.
- עלות לאנשי מקצוע לביצוע ההיתר על הקרקע – רק לפי הצעות מחיר
- עלות להוצאת תעודת גמר בסיום הבניה הכוללת בדיקות מעבדת בטון, אישורים מגורמים שונים, חוות דעת ואישורי מיועצים שונים.
- מה קורה אם בכל זאת בונים ללא הוצאת היתר בניה?
-
- בניה חדשה – בסוף הבניה המבנה יהיה מחויב להוציא תעודת גמר (טופס 4 לשעבר) המאשרת חיבור לתשתיות (חשמל, מים וביוב) מי שמנפיק תעודת גמר זו מחלקת פיקוח בניה הבודקת את התאמת המבנה להיתר, אם יהיו סטיות בבניה מההיתר לא תינתן תעודת גמר וללא תעודת גמר המבנה לא יחובר לתשתיות. בנוסף, במידה והאכיפה תעלה על כך בסמכותה להטיל קנסות כספיים מאוד גבוהים ו/או להגיש כתב אישום בגין עבירה פלילית (עבירת בניה היא עבירה פלילית העלולה להוות רישום פלילי במשטרה).
- בנייה ישנה (קיימת) – היום יש טכנולוגיות מתקדמות ותצלומי אוויר המסוגלים להוכיח ולהביא ראיות להגשת כתב אישום על בניה ישנה ללא היתר, נולד תיקון 116 לחוק התכנון והבניה המגדיל את הכלים והסמכויות של הרשויות לאכיפה והדבר נמצא בבקרה של היחידה הארצית לדיני תכנון ובניה לאכיפה כך שאם לא נתפסתם היום, תיתפסו בעוד שנה, שנתיים…מתישהו זה יגיע. והמשמעות היא שגם תשלמו כפל אגרות, קנסות גבוהים ותתפללו שהרשות תאכוף ולא המדינה כי למדינה יש כלים יותר אכזריים וכואבים בכיס. לא מומלץ ☺ לרוץ להכשיר את השרץ!
- מי מורשה להגיש בקשה לצורך הוצאת היתר בניה?
אדריכלים/הנדסאי אדריכלות – העדיפות היא להנדסאים מאחר והם לא פחות מנוסים ומוסמכים אלא גם יותר זולים. החיסרון שלהם הוא שהם לא מורשים להגיש תכניות למבנים מעל 4 קומות מעל הקרקע ומצב כזה מחייב אדריכל.